29 Aralık 2014 Pazartesi

Paten satın alırken nasıl bir yol izlenmeli ?


Bir paten satın almak için öncelikle ne tarz bir patene ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Yapmak istediğiniz tarza göre almanız gereken paten değişecektir.
Eğer patene yeni başlayacaksanız ve daha önce hiç paten yapmadıysanız fitnes paten ile başlamanız önerilebilir.
Hangi tarz için hangi pateni almak gerekir kısa bir göz atalım:


Fitnes : Amacınız spor yapmak, sahilde pateninizle tur atmak. Uzun mesafeler kat etmek ise almanız gereken paten fitness patendir. Düz paten kaymanın dışında ufak tefek hareketlerde yapabilirsiniz. Geri geri gitmek, 180 yada 360 derece dönüşlü atlamalar. Normal atlamalar. Basit slalom hareketleri yada cross yapabileceğiniz hareketlerden olabilir.
Yüksek yerlerden atlamak istiyorsanız bunu fitnes patenle denemeniz pek sağlıklı olmayabilir. Ama imkansız değildir.
Agresif : Düz paten kaymak size yetmiyor ve adrenalin istiyorsanız, skateparklarda ki rampalarda kaymak, trabzanların üstünde kaymak, yüksek yerlerden atlayıp zıplamak istiyorsanız alacağınız paten Agresif Paten olmalıdır.
Hız : Hız pateni almak istiyorsanız zaten paten kullanmayı belli bir seviyede biliyor olmanız gerekir. Tekerleri Normal fitness patenlerden daha büyük olduğu için acemi biri için daha zor olacaktır. Adındanda anlaşılacağı gibi yüksek hızlara çıkmak istiyorsanız hız pateni almanız gerekir.
Slalom : Slalom patenleri hali hazırda paten kullanmayı bilen kişiler içindir. Topuk frenleri yoktur. Ve ana amaçları Slalom yapmaktır. Yere dizilen konilerin arasından slalom yaparak geçmek esasına dayanır. Slalom hareketleri oldukça çeşitlidir. Zor bir disiplindir. Slalom patenleri fitness patenin tüm işlevlerinide görebilir. Paten hayatına yeni başlayacak biri ilerde slaloma geçmeyi düşünüyorsa  isterse slalom patenide alabilir. Ancak topuk freni olmadığı için durmak konusunda baya zorlanabilir.
Tarzınızı belirledikten sonra pateninizi alabilirsiniz. Değişik markaların aynı işlevlerde farklı modelleri mevcuttur. 

Aşagıdaki paylaşımlarda paten türlerinin daha ayrıntılı bilgilerine gözatabilirsiniz...

Paten ile ilgili bazı terimler




A.B.E.C :Rulmanın toleranslarına göre aldığı bir değerdir. Abec değeri artarsa rulmanın çalışabileceği devir sayısı da artar. Yani hızı artmış olur. Abec değeri arttıkça rulmanın darbe dayanımıda azalır. Daha çabuk dağılabilir.
Grind :Agresif patende patenin frame indeki boşluğu yada girnd platelerini kullanarak raillerde yada curblerde kaymaktır. Kaykayda ve bmx tede kullanılır bu terim.
Frame :Patenin tekerlerinin takıldığı kısmın adı.
H-Block :Frame in ortasındaki plastik parça. Grind takmaya yarar.
Antirocker:Agresif patende ortadaki 2 tekerin yerine takılan küçük sert tekerlerdir. Grind'i kolaylaştırmak içindir.
BearingRulman.
Frame Boltframe i patenin gövdesine bağlayan civatalar
Frame spacerFrame ile tekerin arasında kalan pul.
LinerBot un içindeki iç patik. yada iç bot
Shock absorberDarbe emici taban
LacesPaten bağcığı
SkinKimi patenlerde patenin dışını kaplayan değiştirilebilir parça
ShellPatenin sert plastik gövdesi
CuffPatenin bilek kısmı
AxleTekerli frame bağlayan vidalar miller.
Royal plateAgresif patende royal atarken kullanılan parca
RailGrind atmak için boru.
CurbGrind atmak için duvar
Half-PipeSkate parklarda bulunan U şeklindeki ahşaptan rampa
Skate parkDeğişik parçaların bir araya gelerek oluşturduğu komple yapı
SlalomYere dizilen engellerin arasından geçmek
Knee padDizlik
HelmetKask daha çok Vert kayarken kullanılır
T-StopAyağın tekini gidiş yönüne doksan derece olacak şekilde diğer ayağın yanında tutarak fren yapmaktır.
ChangeAgresif patende ardada grindler yapmak
ShorePaten tekerinin sertlik derecesi. Arttıkca tekerin sertliği artar 82A - 85A -88A
Micro BearingHız patenlerinde kullanılan küçük ve hızlı rulmanlar
VertAgresif patende half pipe kaymak
StreetAgresif patende half pipe dışında kaymak. grind ağırlıklı.
Bearing Spacer2 rulman arasına konulan pul. Kullanılan mil in çapına göre 2 çeşit olurlar. 2
FootbedLiner ın içine konulan alt taban.

Agresif Tarz Nedir ?


Agresif Inline Skate - Freestyle Rollerblading - Aggressive Inline 


Değişik isimlerle ifade ediliyor. Biz Agresif Paten diyeceğiz. Tekerlekli Paten dalında Agresif tarzı diğerlerinden ayıran özelliklerini ve bu tarzın kendi içindeki türlerini anlatmaya çalışacağım. 
Agresif stilde paten yapıyor olmak için öncelikle bir agresif pateniniz olması gerekir. Diğer patenlerlede kısmen aynı hareketleri belki yapabilirsiniz ama asla bir agreisf patenin yerini tutmayacaktır. Agresif Paten yapmak , sınırların dışına çıkmaktır. Kendini zorlamak, adrenalin seviyesini yükseltmek ve risk almaktır. Ancak her agresif patenci risk altında demek değildir bu. Sadece gelişebilmek ve yeni hareketler öğrenebilmek için risk almanız gerekmektedir. 
Düz paten kaymak, yada slalom yapmak veyahut iniş yapmak size göre değilse, Rampalardan uçmak, trabzaznların üstünde grind atarak ilerlemek istiyorsanız kendinizi agresif tarzında bulacaksınızdır. 
Agresif tarzı kendi içindede bölümlere ayrılmaktadır.

VERT : Halfpipe kaymak vert olarak adlandırılır. Halfpipe değişik taklalar ve spinler atmak, Halfpipe ın uç notkasında ki boru üstünde grind atmak ve rampadan yükselmek yapılabilecek hareketler arasındadır.
PARK : Skatepark halfpipe dışındaki bölümlerde kaymaktır. Quarterlar, funbox, grindboxlar railler , launch ramplar. Parkın Halfpipe dışındaki bölümlerini kullanmak street olarak adlandırılır. 
STREET : Sokaklarda agresif paten kaymak street olarak adlandırılır. Sokaktan kasıt gerçek dünyadaki agresif tarz yapılabilecek alanları kullanmaktır. Korkuluklar , Duvarlar, Yüksek yerler , Merdivenler

Hız pateni


4 veya 5 Tekerleri olur. teker çapları 110 mm e kadar çıkabilir. Yüksek kalitede rulmanlara sahiplerdir. Patenin botu ayak bileğine kadardır. Frameleri titanyumdan imal edilenleri de vardır. Oldukça hafif olurlar. Tamamen hız yapmak için üretilmiştir. 
Hız pateni almak istiyorsanız zaten paten kullanmayı belli bir seviyede biliyor olmanız gerekir. Tekerleri Normal fitness patenlerden daha büyük olduğu için acemi biri için daha zor olacaktır. 

Fitness paten


Genelde 4 tekerleri olur. Tekerlerinin sertliği 82A civarındadır. Teker çapları 72mm yada daha üstü olur. Rulmanları Abec 3-5-7 olabilir. Sağ ayak topuğunda frenleri vardır. Ulaşım yada spor amaçlı kullanılabilirler.
Amacınız spor yapmak, sahilde pateninizle tur atmak. Uzun mesafeler kat etmek ise almanız gereken paten fitness patendir. Düz paten kaymanın dışında ufak tefek hareketlerde yapabilirsiniz. Geri geri gitmek, 180 yada 360 derece dönüşlü atlamalar. Normal atlamalar. Basit slalom hareketleri yada cross yapabileceğiniz hareketlerden olabilir. Yüksek yerlerden atlamak istiyorsanız bunu fitnes patenle denemeniz pek sağlıklı olmayabilir. Ama imkansız değildir.

Urban Paten

Normalde urban demek, şehir içinde kaldırımlardan , merdıvenlerden yüksek yerlerden engellerden atlayarak yol alınan paten kayma tarzıdır. Ancak son yıllarda bu tarz bir paten türü olarak karşımıza çıkmaya başladı ve firmalar "Urban" türü altında paten üretmeye başladılar. Urban patenler , yapı olarak fitness paten ile agresif paten arasında ki konumdadır denilebilir. Fitness gibi normal sürüş içinde kullanabilirsiniz , agresif gibide yüksek yerlerden , yada rampalardan sıçrayıp atlayabilirsiniz .Botları genellikle sert plastiktir ve sağlamdır, Frameleride genellikle Aluminyum olur. Teker aralıkları çoğu modelde azdır ve frame kısadır. Teker çapları 80 yada 84 mm olmaktadır. frame in kısa olması ve topuk fren olmamasının avantajı olarak slalom içinde kullanılabilir.

Agresif Paten


Tekerleri fitness patenden daha sert ve daha küçüktür.  Ayak bileğini koruyan sert bir gövdesi vardır. Frame minin ortasında H-block denilen bi bosluk vardır. . Oldukça sağlam bir yapısı vardır. Tüm parçaları sökülüp değiştirilebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın
Düz paten kaymak size yetmiyor ve adrenalin istiyorsanız, skateparklarda ki rampalarda kaymak, trabzanların üstünde kaymak, yüksek yerlerden atlayıp zıplamak istiyorsanız alacağınız paten Agresif Paten olmalıdır.







Slalom pateni

Adındanda anlaşılacağı gibi ana amacı slalom dur. Yere dizilmiş konilerin arasından onlara değmeden geçmek slalom olarak adlandırılabilir. Çok fazla ve birbirinden farklı slalom hareketleri bulunmaktadır. Slalom pateni ilk bakışta fitness pateni andırabilir ancak yapısal olarak farklılıkları vardır. Frame kısmının kısa olması ayırt edici bir özelliğidir. Manevraların kolaylığı açısından bu önemlidir. Bazı modellerde orta tekerlerin pozisyonları ayarlanabilmektedir. Ve yine bazı modellerdede frame ileri - geri , sağa - sola hareket ettirilebilmektedir. Tüm bunlar kullanan kişinin en rahat pozisyonu yakalayabilmesi içindir. Ayağı iyi bir şekilde kavrar ve genelde bilek kısımları agresif patenlerdeki gibidir. Slalom yapmanın dışında normal sürüş içinde kullanılabilirler tabiki. Topuk frenleri yoktur. Atlayıp zıplamalarda fitness patene göre daha rahat olabilir.  

Slalom skate yada Freestyle , Freestyle skate olarak adlandırılır.
Başlıca Slalom Pateni üreten markalar :     Powerslide, Rollerblade, Roces, Roxa , Seba